D . i z a j n .com

Crva nije ni bilo

Da li je klijent svestan šta se događa?!?

Dobijam poziv sa nepoznatog broja. On je taj i taj, moju preporuku je dobio od poznanika sa kojim dugo i retko sarađujem. Ok? Ima tu neki sajt, on vodi facebook / google diviziju a ja sam potreban da utegnem postojeći sajt. Sad prelazimo na email-ove... 

Lozinke stižu. Otvaramo pacijenta to je neki "gistro" cms. Sve deluje lako. Za par dana stiže lista šta treba da se uradi - najvažnija stvar izmena proizvoda, neki se brišu par dodaje. 

Otkrivamo da ovaj predivni cms, koji je ustvari odvojen od svog kora, ako uopšte i postoji,.. Kad promeniš naziv, ime, obično ime "članka" - taj prozivod više nije vezan za nijednu kategoriju u kojoj je bio i moraš ispočetka da ga ubaciješ, naravno vrlo komplikovanim postupkom koji je na ivici mazohizma (ili beše sadizma). 

Sad već telefonom razgovaram sa svojim saradnikom kako nam treba programer ili da mi prebacimo to u - ja bih u Joomlu a on u WordPress. I tad gazda sajta saznaje za problem i odobrava da se to uradi. 

Sa jedne tačke glediša sve će biti super. Veći budžet(ić), posao će se uraditi lepo izpočetka. Stari sajt je stvarno u haosu, svima će biti super kad se to uradi. 

Dobijam poziv od saradnika koji mi govori da ne radim ništa jer se siutacija zakomplikovala. Javili su se momci koji su radili sajt - koji btw i hostiju sajt - i kažu da će oni da urade sajt. Izmenili su lozinke i svaki pristup serveru. Ohh ne ucenjivači napadaju, moramo brzo odbraniti položaj :)

Dva dana kasnije nismo se čuli ja i moj saradnik. Ni nedelju dana kasnije, niti nikad više. Jednostavno taj posao je nestao u vihoru događaja. Ne malo vreme potrošeno na sve te telefonske pozive, emailove, reverse inžinjerstvo, razmišljanje - sve je bilo za ništa. 

Šta li uopšte misli, i da li zna krajnji klijent - vlasnik sajta - o tome da on maltene ni ne poseduje svoj sajt. Da li zna da se tamo iza kulisa vode webmasterske bitke. Zašto ih odmah nije angažovao. Da li je sve ovo greška dečka koji me je kontaktirao - možda je on prvobitno trebao da zove i sarđuje sa ljudima koji su i uradili sajt?!? Da trebao je. 

Ako ništa, novi sajt izgleda puno bolje sa jedne strane ali vrlo sličan starom - bar je sve sad lepo složeno. 

Ovo je istinita ali ipak samo priča čije je pouka, ono što propagiram već neko vreme, a to je da - Klijenti treba dugo da sarađuju sa svojim dizajnerskim timovima. I kao što doktori kažu češće po malo je uvek bolje. 

 

Oznake: Bla bla, ažuriranje